Jegyek

Alex Criville MotoGP Legenda lett

MotoGP
Alex Criville MotoGP Legenda lett
2016.06.12. 10:09
A korábbi spanyol versenyzőt, aki Valentino Rossi mellett egyedüliként tudott 125-ös és 500 köbcentis világbajnoki címet is szerezni, a múlt hétvégi Katalán Nagydíjon vették fel az illusztris társaságba.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Alex Criville 1987-ben mutatkozott be a gyorsasági motoros világbajnokság mezőnyében, méghozzá az akkor még létező 80 köbcentis kategóriában, ahol rögtön másodikként intették le karrierje első versenyén. Egy évvel később már az összetett pontversenyben is ezt a pozíciót foglalta el, majd 1989-ben már a 125-ösök között töltött el egy teljes szezont, s első próbálkozásra be is húzta a világbajnoki elsőséget. A 250 köbcentisek között nem sok babér termett a spanyol pilóta számára, így két év után már a királykategóriában húzta a gázt, ahol debütáló évében, Assenben futamot tudott nyerni.

Bár az 500 köbcentis géposztályban gyakran állhatott dobogóra, s néhányszor a futamgyőzelem is összejött neki, Criville igazán a 90-es évek második felében, repsolos csapattársa, Mick Doohan által uralt éra vége felé élte aranykorát. 1998-ban már bronzérmes lett a végelszámolásnál, 1999-ben pedig kihasználta az ausztrál legenda sérülését majd visszavonulását, s a legnagyobbak között is feljutott a csúcsra: rajta kívül csak Valentino Rossi mondhatja el magáról, hogy a 125-ös és az 500 köbcentis géposztályban is vb-címet szerzett. Még két évet töltött el a mezőnyben, a 2002-es MotoGP-vé alakulás előtt azonban szögre akasztotta bukósisakját.

Criville, akit a Luis Salom tragédiája által beárnyékolt barcelonai hétvégén vettek fel hivatalosan a MotoGP Legendák közé, így nyilatkozott az elismerés kapcsán: „Egyszerűen csak élveztem a motorozást. Nem is álmodtam arról, hogy versenyző legyek, hiszen még nagyon fiatal voltam” – idézi az ex-motoros szavait a MotoGP.com. „De a testvérem azt mondta: „Megvannak a szükséges képességeid, a jövőben akár motorversenyző is lehetsz”. Azt hiszem, a pályafutásom egyik legszebb pillanata, amikor a vb-cím megszerzése után hazamentem, és több ezer ember ünnepelt engem. Abban a pillanatban úgy éreztem, mintha legenda lennék.”

„Szeretnék köszönetet mondani a Dornának az évek során elvégzett munkájukért” – folytatta Criville, aki Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Garnder, Mike Hailwood, Nicky Hayden, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees és Carlo Ubbiali után 23.-ként csatlakozott az illusztris társasághoz. „Nagyon boldog vagyok: nagyszerű érzés a történelem legjobb versenyzői közé kerülni, ráadásul mindezt itthon, a családom és barátaim előtt. Azt követően, hogy 1999-ben megnyertem a világbajnokságot, szerintem ez a legboldogabb pillanatom, nincsenek is rá szavak, milyen érzések kavarognak most bennem.”

Fotók: MotoGP Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: