MotoGP

Aleix Espargaro nem vágyik a Superbike-ba

Az Apriliával igazából évek óta egy helyben toporgó spanyol inkább korábban visszavonul, ha nem tud sikeres lenni a MotoGP-ben, mint hogy átigazoljon a Superbike-világbajnoki mezőnybe.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Aleix Espargaro 2017 óta versenyez a Gresini Aprilia színeiben, s bár volt néhány kiugróbb eredménye a spanyolnak, összességében változatlan formát mutat ő és a motor is: olykor a top 10 környékén, de inkább azon kívül szerepelnek, s továbbra is meglehetősen sok a műszaki probléma. Éppen ezért amikor a Motorsport.com arról kérdezte a versenyzőt, hogy továbbra is megvan-e benne a hit, hogy az Aprilia felzárkórhat az élgyártókhoz, Espargaro őszinte választ adott:

„Még van egy kevés, még hiszek ebben valamennyire. Nyilván nem könnyű, hiszen nem voltak egyszerűek ezek az évek. Úgy érzem, jobban motorozom, mint a pályafutásom során bármikor, de ez nem elég, hiszen nem jönnek az eredmények. Ráadásul az évek alatt elég sokszor váltottak versenyzőt: Bradl most a HRC-nek motorozik, Bautista futamokat nyer a Superbike-vb-n, Iannone versenyeket nyert korábban a MotoGP-ben, most pedig megérkezett ide és lassabb nálam. Szóval nem könnyű hinni, de az Aprilia és a Piaggio Group is elég nagy, szóval remélem, tudunk reagálni a következő szezonra és bízom benne, hogy jobb lesz az új motor.”

A spanyol összességében amúgy úgy érzi, hogy a 2019-es motor előrelépést jelent a 2018-as változathoz képest, de éppen ezért még nagyobb csalódás, hogy az eredmények nem javulnak: „Igen, egyértelműen” – felelte az ezt firtató kérdésre a motoros. „Jobban érzem magam az idei motorral, mint a tavalyival, de mindenki más is sokat fejlődött. Előfordul, hogy a mérnökeink ha nem is boldogok, de elégedettek azzal, hogy az adott pályán gyorsabbak vagyunk, mint egy éve. Engem viszont ez egyáltalán nem érdekel: ha lassabb vagyok két másodperccel, de az első helyet ér, az is jó lenne. A legfontosabb, hogy a leggyorsabbakhoz képest mennyire voltál gyors, nem pedig a korábbi évekhez képest. Ha fél másodpercet javítasz, de mindenki más egyet, az nem jó.”

Felmerülhet, hogy az Espargaro által is említett Bautistához hasonlóan ő is átnyergelhetne a Superbike-világbajnokságba, ahol honfitársa idén számos futamgyőzelmet szerzett már, az apriliás versenyző viszont kategorikusan elzárkózott ettől a lehetőségtől: „Nem. Korábban megfordult a fejemben, de ma már nem így gondolom. Ebben a paddockban szeretnék sikeres lenni, s ha ez nem jön össze, akkor szerintem korán vissza fogok vonulni.”

Fotó: Gresini Aprilia Racing


Hozzászólások