Dakar

Al-Attiyah szoros csatában győzte le Peterhanselt (frissítve!)

Egészen a 12. szakasz végéig fej-fej mellett haladt a Toyota és a Peugeot ásza, kettejük csatájából pedig végül a katari került ki győztesen. Carlos Sainz vesztett előnyéből, de így is közelebb került a végső győzelemhez.

Csütörtökön csupán három kategória szereplői versenyeztek a 40. Dakar ralin, miután a rossz időjárás miatt törölték a motorosok és a quadosok etapját. Cserébe az autósokra nem kevesebb, mint 523 km szelektív szakasz várt Chilecito és San Juan között, amely rendkívüli hossza ellenére is végig kiélezett küzdelmet hozott. A kétrészes gyorsasági elején a Minik diktálták a tempót, majd a szerdán leggyorsabb Bernhard Ten Brinke tört az élre, az összekötő után azonban Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel párharcává szűkült a verseny, amelyből végül a katari került ki győztesen, így idén harmadik, összességében pedig már 12. részsikerét érte el a Dakaron.
 
A Toyota klasszisa két percet osztott ki a Peugeot francia pilótájának, míg a nap végi dobogót Giniel de Villiers tette teljessé: a dél-afrikai bő egy perccel utasította maga mögé Orlando Terranovát, így a Mininek továbbra is várnia kell első dobogós helyezésére a 2018-as viadalon. Mindeközben az összetettben vezető Carlos Sainz láthatóan a biztonságra törekedett, hiszen 18 percet kapott Al-Attiyahtól, a múltkori időbüntetés törlésével viszont még így is csaknem háromnegyed óra maradt az előnyéből Peterhansellel szemben – nem csoda, hogy „Mr. Dakar” már a mai etap előtt úgy nyilatkozott, hogy műszaki hiba nélkül nem lehet már megfogni a spanyolt. Az összetett dobogó harmadik helyéért ellenben még szoros csata várható, a három toyotás húsz percen belül áll egymáshoz képest.
 
A kamionosoknál már a szakaszt megelőzően is volt egy fontos változás: a szerdai etapot követően szabálytalannak találták az összetettbeli vezetést magához ragadó Federico Villagra Ivecóját, így az argentint 15 perces időbüntetéssel sújtották. Az éllovas pozíciót így is megőrizte, előnye azonban egyetlen percre olvadt Eduard Nikolajevvel szemben, aki csütörtökön viszont pont ugyanennyivel volt gyorsabb ellenfelénél – a kamazos két szakasszal a vége előtt egyetlen másodperccel vezet Villagra előtt! A napi részsikert egyébként Ton van Genugten húzta be, míg a már csak alig néhány talpon maradt versenyzőt számláló SxS-kategóriában Reinaldo Varela volt a legjobb, ezzel egy óra fölé hizlalta a fórját.

A 12. szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 5:49:57 ó., 2. Stephane Peterhansel (Peugeot) + 2:03 p., 3. Giniel de Villiers (Toyota) + 4:33 p., 4. Orlando Terranova (Mini) + 5:56 p., 5. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 7:53 p.
Kamionosok: 1. Ton van Genugten (Iveco) + 7:02:36 ó., 2. Martin Kolomy (Tatra) + 4:11 ó., 3. Eduard Nikolajev (Kamaz) + 6:21 p., 4. Federico Villagra (Iveco) + 7:29 p.
SxS: 1. Reinaldo Varela (Can-Am) 9:27:12 ó.

Az összetett állása a 12. szakaszt követően:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Peugeot) 42:24:31 ó., 2. Peterhansel + 44:41 p., 3. Al-Attiyah + 1:05:55 ó., 4. Ten Brinke + 1:17:21 ó., 5. De Villiers + 1:26:31 ó.
Kamionosok: 1. Nikolajev 47:14:31 ó., 2. Villagra + 1 mp., 3. Siarhei Viazovich + 3:26:14 ó.
SxS: 1. Varela 64:10:28 ó., 2. Patrice Garrouste (Polaris) + 1:03:27 ó., 3. Jose Luis Pena Campo (Polaris) + 9:04:40 ó.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások