Formula-E

Abt Fanboost-csalással vádolja ellenfeleit

Az Audi német versenyzője idén először nem fért be az első háromba a szavazáson, amely után azzal vádolta meg néhány riválisát, hogy azok manipulálják a voksolást.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

A Fanboost a Formula-E indulása óta az egyik legvitatottabb eleme az elektromos szériának: a szervezők így szeretnék minél jobban bevonni a nézőket az események alakulásába, ugyanakkor sokak szerint a szimpátiaszavazással, amely közvetlenül is befolyásolhatja a versenyek végeredményét, veszítenek sportértékükből a futamok. A szabályok szerint a viadalok második felében a három legtöbb szavazatot kapó pilóta extra 100 kJ-nyi energiát használhat fel, amely könnyebbé teheti például az előzéseket is.
 
Daniel Abt rendre a top3-ban szokott végezni a voksolásokon, a múlt heti chilei versenyen azonban kiszorult onnan. Az Audi német versenyzője ennek hatására rögtön csalással vádolta meg egyes ellenfeleit – a közösségi médiában rendkívül aktív pilóta egyik videoblogjában beszélt erről: „Tudom, hogy mindent megtesztek, hogy rám szavazzatok, és én is mindent beleadok, hogy bevonjalak titeket. Viszont van néhány versenyző, aki csal egy kicsit. És nem azért mondom ezt, mert rossz vesztes lennék, hanem azért, mert tudom: valaki beszélt nekem erről.”
 
„Egyértelmű, hogy valami nem stimmel. A múlt hétvégi santiagói futam előtt is végig az élen álltunk a szavazásban, de aztán hirtelen néhányan rengeteg voksot kaptak az éjszaka folyamán. Érdekes módon minden szavazat tizenkét kínai városból érkezett. Elképesztő rajongói bázisuk lehet ott. A Formula-E szervezői is tudnak erről, de nem tudnak semmit csinálni, mert nincs egyértelmű bizonyítékuk rá. Ez egy katasztrófa, és nagyon felidegesített.”

 
„Átverve érzem magam. Tudom, hogy minden alkalommal mi nyernénk, ha fair lenne a szavazás. Igazságos bánásmódért harcolok” – fogalmazott Abt. A Formula-E egyébként a Telescope névre hallgató céggel kötött együttműködést a Fanboost-szavazások lebonyolításához: a vállalat olyan nagysikerű műsoroknál is tevékenykedett már, mint például az American Idol vagy a Voice. A Motorsport.com információi szerint a rendszer most a legerősebb az elektromos bajnokság indulása óta, köszönhetően néhány intézkedésnek, beleértve többek között azt, hogy Instagramon már nem lehet voksolni, s a szavazás időtartama is tizenkettő helyett hatnaposra rövidült.

Fotó: Audi Media Center


Hozzászólások