MotoGP

„A szürke eminenciás”: Andrea Dovizioso – MotoGP-beharangozó

Hamarosan rajtol a gyorsaságimotoros-világbajnokság jubileumi, 70. szezonja, ennek kapcsán pedig sorra vesszük a királykategória mind a 24 versenyzőjét. Jöjjön a tavalyi év meglepetésembere, akire idén nagyon komoly kihívások várnak a mezőnyben és csapaton belül egyaránt: Andrea Dovizioso.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Kevesen vitathatnák, hogy a 2017-es év legváratlanabb és legkellemesebb meglepetése Andrea Dovizioso formajavulása volt. Míg az idény előtt mindenki azt találgatta, hogy a Ducati egyáltalán tud-e futamot nyerni, az évad hajrájában már inkább az volt a kérdés: megismétlődik-e a 2007-es „csoda” és az olasz gyártó ismét világbajnoki címet szerez-e. Habár a végső győzelem elmaradt, az eredményeket már senki sem törli ki az évkönyvekből.

Dovizioso összesen hat futamon diadalmaskodott, épp annyin, mint a világbajnok, Marc Marquez, a Ducati pedig a szezon folyamán átlépte a Yamahát és a Honda mögött egyértelmű második erővé vált. Dovizioso hosszú éveken keresztül amolyan „pedrosai” szerepkört töltött be a MotoGP mezőnyén belül: egy megbízható versenyző tűrhető eredményekkel, nagy ritkán futamot is nyer, de úgy általában nem sok vizet zavar. Ehhez képest 2017-ben az olasznak sikerült túlnőnie saját magán és olyan magasságokba emelkedett, amelyet csak a kisebb kategóriákban láthattunk tőle.
Most következik azonban a még nehezebb feladat: megőrizni az élversenyzői státuszt, neki is meg a csapatnak is. Idén komolyabbak lesznek az elvárások, nem elég pusztán versenyeket nyerni, a cél begyűjteni a vb-címet. Mindezen túl Doviziosónak házon belül is meg kell majd küzdenie az elsőszámú pozícióért. Ha feltesszük, hogy a Ducati nem fog csapatsorrendet felállítani, akkor az olasznak egyre nehezebb dolga lesz a tavalyi év folyamán egyre magabiztosabb teljesítményt nyújtó Jorge Lorenzóval, akit a 2017-es idény hajrájában néha csak a „Suggested Mapping 8” kód tartott Dovizioso mögött.

Casey Stoner világbajnoki címét követően a Ducati lassan, de biztosan lejtmenetbe kapcsolt, 2008-ban már „csak” fél tucat futamgyőzelmet szereztek, ami aztán évről évre egyre kevesebb lett, majd az ausztrál átigazolása után következtek a győzelem nélküli szűk esztendők. A Ducati szempontjából most mindenképpen az a legfontosabb, hogy a remekül sikerült 2017-es év után megakadályozzák, hogy a csapat ismét meginduljon ezen a lejtőn és a tesztek alapján sikerült is megőrizniük a versenyképességüket.

A bolognaiak tavaly néha váratlan pillanatokban szereztek győzelmet, utólag azonban elmondhatjuk, hogy elég jó arányban használták ki a nekik kedvező pályákat, talán csak Katar és Brno maradt ki a listából. Ha még egy kicsit sikerülne javítani a motor viselkedésén a kanyarokban, talán nem csak a magas végsebességű pályákon számítanának esélyesnek.
 
Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások