MotoGP

A szatellit csapat hiánya is hátráltatta a Suzukit

Bár korábban nem tervezték második alakulat indítását, a szenvedős 2017-es szezon során jól jött volna, ha négy motorral tudnak információt gyűjteni. Az Aprilia és a KTM is beszélt a partnercsapat lehetőségéről.
Elindult Instagram-csatornánk: kövesd legújabb közösségimédia-platformunkat, ahol friss és exkluzív helyszíni képekkel, valamint a versenyhétvégék legérdekesebb fotóival szolgálunk majd! A P1race Instagram-csatornája ide kattintva érhető el.

2018-ban hat gyártó és összesen 24 versenyző lesz a rajtrácson: ez a maximális létszám, amelyet a nemrég meghozott szabályok lehetővé tesznek. A Dorna célja persze elsődlegesen az lenne, ha minden márka egy gyári és egy szatellit alakulattal rendelkezne a királykategóriában, jelenleg azonban csak a Yamahának, a Hondának és a Ducatinak van partnercsapata is – utóbbinak ráadásul három is.

A Suzuki, az Aprilia és a KTM jövőre is csak két motort fog indítani, s bár a „kékek” korábban elzárkóztak a szatellit istálló felvállalásától, Davide Brivio úgy érzi, a gyengén sikerült 2017-es idényben hamarabb vissza tudtak volna zárkózni, ha kettő helyett négy versenyző gyűjti számukra az adatokat. A Suzuki idén dobogóra sem tudott állni – igaz, emiatt jövőre ismét visszakapják a kedvezményeiket. Brivio így beszélt ennek és a szatellit csapat lehetőségének a kapcsolatáról:

„Idén kiderült, hogy hiányzott egy szatellit csapat. Ha két versenyzővel több lett volna a pályán, jóval több információt tudtunk volna gyűjteni, és talán még a fejlesztések szempontjából is hasznosak lettek volna” – magyarázta a csapatfőnök a Motorsport.com szakoldal hasábjain. „Szeretnénk egy másik alakulatot, amely segít és támogat minket, már zajlanak erről az egyeztetések a gyárban. Remélhetőleg összejön, de korai még erről beszélni. Nem könnyű a Suzuki helyzete, hiszen még soha nem láttunk el motorral más csapatot. De reméljük, hamarosan erre is sor kerül.”

A másik két márka közül az Aprilia is szívesen indítana szatellit alakulatot, de nem ez számukra a prioritás: „Természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy ellássunk egy szatellit csapatot a jövőben. Persze nem ez az elsődleges célkitűzésünk, hanem a fejlesztések. Vannak előnyei és hátrányai is egy olyan kicsi szervezetnek, mint a miénk. Több versenyzővel jobb eséllyel érnénk el jó eredményeket, viszont az alkatrészek szempontjából jóval összetettebb a helyzet” – mondta el Romano Albesiano.

A KTM-ről úgy hírlik, 2019-ben már szeretne partnercsapatot, részben azért is, hogy Miguel Oliveira is bemutatkozhasson a MotoGP-ben, ám Pit Beirer motorsport-igazgató szerint minden attól függ, hogy érkezik-e ilyen jellegű kérés az istállóktól: „Még nincs egyértelmű döntés erről. Először is a teljesítményünk javításán kell dolgoznunk, aztán meglátjuk, felkér-e minket valaki. A terv az, hogy legyen egy szatellit csapatunk a jövőben, de ez a megkeresésektől függ. Egyelőre várunk és az első számú projekten dolgozunk.”

Fotó: Suzuki Racing


Hozzászólások