MotoGP

„A megmentőember”: Hafizh Syahrin – MotoGP-beharangozó

Hamarosan rajtol a gyorsaságimotoros-világbajnokság jubileumi, 70. szezonja, ennek kapcsán pedig sorra vesszük a királykategória mind a 24 versenyzőjét. Most az a motoros következik, akit utolsóként szerződtettek le az idei évre az egészségügyi problémákkal küzdő Jonas Folger helyére: Hafizh Syahrin.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Szegény Herve Poncharal már a tavalyi év végén sem volt könnyű helyzetben, amikor Jonas Folger motorjára (akkor még csak átmenetinek tűnő) helyettest kellett keresnie. A Tech3 Yamahával sem Kohta Nozane, sem Broc Parkes, sem Michael van der Mark nem boldogult, közülük még a japán tűnt a legversenyképesebbnek, akkor azonban még úgy hittük, hogy Folger a télen gond nélkül visszaveszi a helyét a csapatban.
 
Ehhez képest a német versenyző bejelentette, hogy a teljes 2018-as szezont kihagyja, ami legalább annyira meglephette Poncharalt, mint a rajongókat. A francia szakembernek szinte a semmiből kellett beugrót keresnie a tesztekre és az egész idényre, kvázi a legrosszabb pontján az évnek. Yonny Hernandez átmeneti szerepeltetése után Hafizh Syahrinra esett a választás, aki elsőként képviselheti Malajziát a MotoGP-ben.
 
Elsőre azt gondolhatnánk, hogy Syahrin a lehető legrosszabb szituációba került egy ilyen utolsó pillanatos beugrással, a helyzet azonban árnyaltabb ennél. Egyrészt az elődeinek az eredménytelensége miatt nem lesz teljesítménykényszer alatt, éppen ellenkezőleg, bármilyen épkézláb eredmény már pozitívumnak fog számítani. Van der Markékhoz képest az is dicséretes lehet a malajziaitól, ha pár pontot el tud csípni a Tech3 számára.
Nyilvánvalóan Syahrin ennél komolyabb álmokat dédelget, és nemcsak átmeneti időszaknak tekinti a királykategóriás szereplést. Ehhez jó alapot adhat a teszteken nyújtott teljesítménye, viszonylag hamar hozzászokott a Yamahához, elődeivel ellentétben pedig egyáltalán nem a mezőny végén kullogott. Buriramban rögtön sikerült két másodpercen belülre kerülnie a leggyorsabb körhöz képest, Katarban pedig már csak bő egy másodperccel maradt el a legjobb időt jegyző Johann Zarcótól.
 
Syahrin feladata 2018-ban nem a francia csapattárs megverése lesz, hanem a minél gyorsabb alkalmazkodás és a már említett minél többszöri pontszerzés. Ha továbbra is olyan ütemben sikerül fejlődnie, mint a teszteken, akkor ezzel a mégoly hirtelen beugrással együtt is az övé lehet az idei szezon egyik nagy sikertörténete. Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások