MotoGP

„A mániákus”: Andrea Iannone – MotoGP-beharangozó

Hamarosan rajtol a gyorsaságimotoros-világbajnokság jubileumi, 70. szezonja, ennek kapcsán pedig sorra vesszük a királykategória mind a 24 versenyzőjét. Sorozatunk következő tagja komoly teljesítménykényszerben lesz 2018-ban, ha nem jönnek az eredmények, derékba törhet a pályafutása: Andrea Iannone.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Tavaly, amikor Jorge Lorenzo egy merész lépéssel átszerződött a Ducatihoz, Andrea Iannone pedig a Suzuki kék overallját öltötte magára, nem sokan gondolták volna, hogy év végén a spanyol jöhet ki jobban a márkaváltásból. Lorenzo azonban a kezdeti gyengélkedéssel együtt is összességében pozitív kicsengésű idényt tudhat maga mögött, a szezon utolsó futamain olykor már világbajnoki címért harcoló csapattársával, Andrea Doviziosóval is fel tudta venni a versenyt.

Ugyanakkor Iannone számára a 2017-es év egy valóságos pokoljárás volt. A 2016-os Osztrák Nagydíj győztese nemhogy nem ért fel Maverick Vinales suzukis eredményeihez, de még soha nem végzett annyira hátul a MotoGP összetettjében, mint tavaly, pontok terén pedig csak a 2013-as debütáló idényében gyűjtött kevesebbet. A teljesítménye úgy-ahogy feljavult a szezon végére, legjobb helyezése a Motegiben elért negyedik pozíció volt, házon belül azonban egyre többször gyűlt meg a baja az év elején még sérülésekkel bajlódó és futamokat kihagyó Alex Rinsszel.
Az biztos, hogy még egy ilyen gyenge idény nem fér bele, ha Iannone nem javul fel nagyon hamar, és nem válik a „kékek” vezéregyéniségévé, akkor már nem csak Kevin Schwantz fogja ostorozni az olasz versenyző motivációját (pontosabban annak hiányát) és pályán mutatott teljesítményét. A tesztek alapján úgy tűnik, hogy a Suzuki ezúttal nem nyúlt mellé a motor fejlesztésével kapcsolatban, ahogy egy évvel ezelőtt tették, ráadásul a „dobogómentességnek” köszönhetően a kedvezményeiket is visszakapták.

Ez egyrészt jó, másfelől azonban Iannone nem fog tudni kifogásokat keresni, ha idén sem jönnek az eredmények, ami viszont már az egész királykategóriás pályafutását is veszélybe sodorhatja. Nem kérdés, hogy az olasz egy istenáldotta tehetség nagyon komoly tempóval, a kellő alázat és a kihívásokkal szembeni valódi elkötelezettség azonban mintha még hiányozna belőle. Nagy kár lenne, ha ebből fakadóan soha nem tudná eljutni a valódi képességeihez méltó szintre.
 
Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások