Superbike

A Kawasaki megerősítette: Haslam távozik a csapattól

Mindössze egy szezon után elhagyja a KRT gyári alakulatát a Brit Superbike bajnoki címével a zsebében a Superbike-vb mezőnyébe idén visszatérő brit. Azt még nem jelentették be, ki érkezik a helyére, ahogy azt sem, hol folytatja majd Haslam.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Leon Haslam 2018-ban a Brit Superbike bajnoka lett, ezután döntött úgy a Kawasaki, hogy néhány év kihagyás után visszahozzák őt a Superbike-világbajnokságba, ahol Jonathan Rea mellé ülhetett fel a „zöldek” gyári motorjára. A brit Tom Sykes helyét vette át, aki a BMW-hez igazolt, mostanáig azonban Haslam sem nyújtott igazán meggyőző teljesítményt: miközben Rea már be is zsebelte ötödik vb-címét, ő futamot sem tudott nyerni, csupán hat dobogós helyezéssel rendelkezik – igaz, a Kawasaki mai sajtóközleménye azt emeli ki, hogy a többéves távollét ellenére is folyamatosan top 5-ös helyezéseket szerzett, meg persze a suzukai 8 óráson elért közös győzelmet.

Viszont ennek a bizonyos sajtóközleménynek az az apropója, hogy a korábbi értesüléseknek megfelelően Haslam a 2019-es szezon végén, azaz mindössze egyetlen év után elhagyja a Kawasaki Racing Teamet. A korábbi vb-ezüstérmes ülése már hónapok óta billegett, ám úgy tűnhetett, hogy azzal, hogy Toprak Razgatlioglu végül a Yamahánál kötött ki, maradhat a KRT-nél. De nem így lett, a gyári alakulatot immár bizonyosan elhagyja, és Steve Guttridge, a Kawasaki Europe versenyzési menedzserének szavai alapján arra lehet következtetni, hogy teljes egészében kiszakad a japán gyártó kötelékeiből: „A Kawasakinál büszkék vagyunk a Ninja versenygéppel elért eredményeire, és a legjobbakat kívánjuk neki a hihetetlen pályafutása következő szakaszához” – nyilatkozta Guttridge.

Ezt csak azért kell kiemelni, mert korábbi pletykák szerint volt rá sansz (és hivatalosan még most sem lehet kizárni), hogy Razgatlioglu helyét elfoglalva a Puccetti Kawasakinál kössön ki, ám a Motorsport.com úgy tudja, ők inkább egy fiatal tehetségnek szavaznának bizalmat, nem mellesleg pedig anyagi nehézségek is sújtják őket, mivel a török versenyzővel együtt annak főszponzora is távozott az istállótól. Haslam számára így a Honda lehet még opció 2020-ra, ám az említett szakoldal szerint inkább csak annak esetleges privát alakulatában, ugyanis a HRC-támogatott gyári csapatban szinte bizonyosan Takumi Takahashi lesz Alvaro Bautista partnere.

Arra ugyancsak nem derült még fény hivatalosan, hogy ki veszi át Haslam helyét Rea oldalán, ám minden jel arra mutat, hogy Alex Lowes lesz a befutó a Kawasaki gyári csapatában. Lowes távozását nemrég jelentette be a Yamaha: az ő helyére szerződtették Razgatlioglut az első számú gárdába, ám ezt még annak reményében tették, hogy egy másik csapatuknál helyet találnak a pillanatnyilag a vb-összetett harmadik helyén álló britnek. A múltkori közleményből viszont kiderült, hogy Lowes teljes egészében elhagyja a hangvillásokat, annak ellenére, hogy az idén évad közben a mezőnybe visszatérő Ten Kate állítólag jövőre immár két motort szeretne indítani.

Fotó: Kawasaki Racing


Hozzászólások