MotoGP

A Ducati is megszólalt Lorenzo engedetlensége kapcsán

Hiába szólították fel többször is arra, hogy adja át a helyét vb-esélyes csapattársának, Andrea Doviziosónak, a spanyol végig az olasz előtt maradt, amelyet később meg is indokolt – most a bolognaiak vezetői is reagáltak a döntésre.
Elindult Instagram-csatornánk: kövesd legújabb közösségimédia-platformunkat, ahol friss és exkluzív helyszíni képekkel, valamint a versenyhétvégék legérdekesebb fotóival szolgálunk majd! A P1race Instagram-csatornája ide kattintva érhető el.

Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso szinte a valenciai verseny elejétől kettejük egymást követő bukásáig egymás mögött haladtak vasárnap, a Ducati pedig többször is jelezte a spanyolnak – a műszerfalra küldött és a bokszutcai táblára kiírt üzenettel –, hogy engedje el akkor még világbajnoki esélyes csapattársát. A leintést követően mindkét versenyző úgy nyilatkozott, hogy jól tette Lorenzo, hogy ellenállt a kérésnek, mert Doviziosónak könnyebb volt őt követnie, később pedig elengedte volna az olaszt, ha felérnek az élbolyra.

A futam közben a ducatis vezetők meglehetősen elégedetlennek tűntek Lorenzo döntésével, később azonban ők is belátták, hogy valószínűleg a motoron ülve jobban fel tudták mérni a helyzetet – ráadásul a „Suggested Mapping 8” eleve inkább csak egy javaslat, semmint határozott utasítás volt (más kérdés, hogy a bokszutcai táblán megjelent „-1” már inkább annak minősült). Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója így beszélt erről a Crash.net szakoldal hasábjain:

„Ez egy javaslat volt a versenyző felé az alapján, amit a bokszból láttunk. Viszont a versenyzőnek több információja van, hiszen látja a többi motorost. Szóval ebben az esetben, ha Dovit is megkérdezzük, az elején talán ő is úgy érezte, hogy bizonyos kanyarokban gyorsabb, máshol viszont lassabb, később viszont rájött, hogy Lorenzo íveit követve nyugodtabban tud motorozni. Ő is azt mondta, hogy ez segített neki tartani a lépést Pedrosával, csak sajnos eleve a határon mentek. Jorge pedig azt mondta, hogy ha látja, hogy problémája van Marqueznek vagy ha utolérték volna az élbolyt, elengedte volna Dovit, de ahhoz előbb fel kellett volna érniük az elejére.”

„A tévét figyelve sosem tudjuk ezeket pontosan felmérni, és ha az egyik versenyző úgy érzi, hogy neki inkább megvan a tempója a felzárkózáshoz, a másiknak pedig előnyt jelent az ő íveinek követése, akkor szerintem az rendben van. Nem vagyunk idegesek. Akkor lennénk azok, ha Marc elesik, Lorenzo pedig nyer Dovi előtt, de nem ez történt”
– fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ők azért küldték folyamatosan az elengedést kérő üzeneteket Lorenzónak, mert kívülről úgy érezték, Dovizioso gyorsabb tudna lenni, ám mivel az olasz a kiesése után nem volt ideges emiatt, ő alighanem másképp látta.

Ciabatti egyúttal gratulált az őket legyőző ellenfélnek is: „Ha őszinték akarunk lenni, Marquez megérdemelte a címet, mivel fantasztikus szezont futott, és szerintem már az is komoly eredmény, hogy az utolsó versenyre úgy érkeztünk még, hogy harcban voltunk Marc és a Honda ellen. Természetesen nem lehetünk teljesen elégedettek: sajnáljuk Brnót, sajnáljuk Phillip Islandet vagy épp az argentínai esést, ami nem is a mi hibánk volt. Ha mondjuk az ott elveszített 11 pontunk meglett volna, az egy teljesen más történt lett volna itt Valenciában, akkor komolyabb nyomást lehetett volna helyezni Marquezre. De persze az ő motorja meg felrobbant Silverstone-ban, ahol anélkül meg ő állhatott volna dobogóra.”

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások