MotoGP

40 éves lett Valentino Rossi: A „Doktor” tíz legnagyobb győzelme

A mai napon betöltötte a negyedik x-et a MotoGP élő legendája, a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi: a jeles évforduló alkalmából az olasz ikon legemlékezetesebb győzelmeivel kívánunk boldog születésnapot a „Doktornak”.
10. Assen 2013
Oké, ha pusztán azt nézzük, hogy az egyik fő rivális, a csapattárs Jorge Lorenzo a pénteki kulcscsonttörése révén távolról sem volt tökéletes állapotban a Holland TT-n, máris könnyebbnek tűnik ez a győzelem. Csakhogy ennek a sikernek sokkal inkább lélektani szempontból van jelentősége, hiszen először tudott diadalmaskodni a Yamahához való visszatérése óta, s talán már maga Rossi sem hitte, hogy újra győzni tud majd a balul elsült ducatis kitérő után. De tudott, méghozzá legsikeresebb pályáján, a motorsport Katedrálisában, pontosan 46 futammal az előző sikerét követően.
A videók egy része csak a YouTube-ra átkattintás után indul!
 
9. Sachsenring 2006
Bár számos nehézség sújtotta ebben az évben az olaszt, futamot azért így is nyert néhányat. Köztük volt a Német Nagydíj is, amelyen az utolsó körökig kemény csatát kellett vívnia elsősorban Marco Melandrival, de a nagy kihívó Nicky Hayden és repsolos társa, Dani Pedrosa is ott loholt a nyomában. Az utolsó körben Melandri több kemény támadását is kivédve diadalmaskodott a „Doktor”.

8. Jerez 2016
Bármily hihetetlen, Rossi királykategóriás karrierjének ez az egyetlen rajt-cél győzelme – ami persze nem kis részben annak köszönhető, hogy évekig nem tudott normálisan startolni –: a pole-ból indulva, az összes kör végén az élen állva győzött a Spanyol Nagydíjon. Igazi mestermunka az addigra már sokszor leírt kilencszeres világbajnoktól.

7. Termas 2015
Ez a verseny ékes példája Rossi elképesztő taktikai érzékének: hiába indult mindössze a nyolcadik rajtkockából, viszonylag hamar felzárkózott a második helyre, majd apránként az addigra meglógó Marc Marquezzel szembeni hátrányát is ledolgozta, köszönhetően annak, hogy ő az extrakemény gumit rakatta fel az abroncsokkal kíméletlenül bánó aszfalt miatt. Két körrel a vége előtt utol is érte a spanyolt, akivel aztán koccant is: Marquez elesett, ez pedig megágyazott az év későbbi szakaszában történteknek is…

6. Donington 2000
Természetesen itt a helye a felsorolásban a „Doktor” első királykategóriás sikerének is: szokásához híven pocsékul rajtolt az esős Brit Nagydíjon, ám lépésről lépésre áthámozta magát a mezőnyön, és végül behúzta első győzelmét az 500 köbcentisek között. Ahogy mondani szokás: a többi pedig már történelem…

5. Sepang 2010
Hasonló okok miatt van komoly jelentősége ennek a diadalnak, mint a 2013-as asseninek, csak ezúttal pályafutása első komolyabb sérülése után kellett visszakapaszkodnia Rossinak. Az olasz Mugellóban törte el a lábát, néhány futam kihagyása után azonban már újra a mezőnyben volt, ám győzelmet nem sikerült szereznie, miközben Lorenzo a másik Yamahán meg sem állt a vb-címig. A Malajziai Nagydíjon aztán megtörtént az áttörés: megszerezte 46. győzelmét a hangvillások színeiben.

4. Catalunya 2009
Rossi maga is karrierje egyik legnagyobb csatájának szokta nevezni a Lorenzo ellen vívott barcelonai küzdelmét. Szinte az egész versenyen egymás sarkában loholt a két yamahás, s már-már úgy tűnt, a trónkövetelő spanyol kerül ki győztesen a gigászok csatájából, ám az olasz az utolsó kanyarban pályafutása egyik legemlékezetesebb előzésével maga mögé utasította őt (bár az utolsó előtti kör elején, a célegyenes végén kívülről bemutatott manővere sem volt semmi…).

3. Laguna Seca 2008
A még az előzőnél is jobban elhíresült csata és előzés: a pole-t nagy fölénnyel megszerző Casey Stoner nem tudta leszakítani magáról a vért ivó Rossit, akinek a Dugóhúzóban bemutatott manővere a MotoGP egyik legikonikusabb és sokszor vitatott jelenetei közé tartozik. Stoner aztán bukott, Rossi nyert, ez pedig a világbajnoki párharcuk szempontjából is döntő jelentőségűnek bizonyult.

2. Welkom 2004
Amikor Rossi bejelentette, hogy 2003 után elhagyja a sikert sikerre halmozó Hondát az abban az évben egyetlen dobogóig jutó Yamaha kedvéért, sokan azt hitték, hogy élete baklövését követi el az olasz. A „Doktor” azonban már nem érezte jól magát a Hondánál, főleg azért, mivel rendre úgy kommunikált a gyártó, hogy a győzelmek elsősorban a motornak voltak betudhatók. Rossi aztán rögtön első yamahás futamán elhallgattatta a kritikusokat: Dél-Afrikában egyből nyerni tudott a hangvillásokkal – négy Hondával a nyomában, az ősi rivális Max Biaggit legyőzve, máig egyetlenként elérve azt, hogy két egymást követő futamot nyert meg különböző gyártók színeiben.

1. Phillip Island 2003
Sokan ezt a futamot tartják Rossi egész karrierje legnagyobb teljesítményének, és igazából mi sem tudunk ezzel vitatkozni. Troy Bayliss bukása után ugyanis sárga zászló hatálya alatt előzött a „Doktor”, ami miatt tíz másodperces büntetéssel sújtották őt. Az olasz azonban nem adta fel: őrült tempóban lépett el üldözőitől, s végül több mint 15 másodperces előnnyel győzött, azaz az időbüntetés ellenére is simán az övé lett az első hely az Ausztrál Nagydíjon.

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások