Jegyek

Panis: „Előnyt és hátrányt is jelent, hogy ismert...

Interjú
Panis: „Előnyt és hátrányt is jelent, hogy ismert versenyző az apám”
2017.02.10. 10:25
A Zengő Motorsport a múlt héten jelentette be, hogy Aurélien Panis lesz az egyik versenyzőjük a 2017-es szezonban. Az ex-F1-es Olivier Panis fiát e-mailben kérdeztük arról, miként kötött ki a magyar csapatnál és milyen elvárásokkal vág neki élete első túraautós idényének.
 
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára! (x)

Amint arról mi is beszámoltunk, a Zengő Motorsport némi meglepetésre külföldi versenyzőt igazolt az egyik TC1-es Hondájába Aurélien Panis személyében (a másik pilóta személye még nem eldöntött, de szinte biztos, hogy a tavalyi Ficza Ferenc, Nagy Dániel duóból kerül ki a befutó), aki a Monacóban futamot is nyerő korábbi F1-es, Olivier Panis fia. A bejelentés már csak azért is meglepő, mivel a fiatal francia eddig elsősorban formulaautós szériákban szerepelt, a Honda támogatásával azonban akár rögtön első túraautó-világbajnoki idényében megcélozhatja az élmezőnyt. Panisszal e-mailben vettük fel a kapcsolatot, az új zengős versenyző pedig készséggel válaszolt néhány kérdésünkre:
 
P1race: - Eddig formaautókkal versenyeztél, mi az oka a váltásnak?
Aurélien Panis: - Úgy gondolom, ez volt a helyes időpont arra, hogy átnyergeljek a túraautózásra. Több évet eltöltöttem már együléses autókban, muszáj volt a karrieremre gondolnom, és manapság a Formula-1-be eljutni nagyon-nagyon nehéz és drága. Szóval úgy döntöttünk, ideje elgondolkozni azon, hogyan lépjek profi szintre, és szerintem a túraautózás a jó választás.
Panis eddig formulaautókkal versenyzett

- Miért pont a WTCC-re esett a választásod?
- Sok lehetőségem volt idénre, de könnyű volt a WTCC mellett letenni a voksomat, hiszen ez a legnagyobb túraautós széria, ráadásul FIA világbajnokságról van szó gyártókkal és igen magas színvonallal. Rendkívül izgalmas lehetőség számomra, és már nagyon várom.
 
- Hogyan kerültél kapcsolatba a Zengő Motorsporttal?
- Francois Ribeirónak, a WTCC promóterének köszönhetően kerültem kapcsolatba Zengővel, és köszönettel tartozom neki ezért. Büszke vagyok arra, hogy velük és a Hondával dolgozhatok együtt idén, szerintem ők az egyik legjobb csapat a WTCC-ben.
 
- Pontok és helyezések tekintetében van célod az idei szezonra?
- A legfőbb célkitűzésem az, hogy gyorsan tanuljak. Minden új lesz számomra, hiszen először ülök majd túraautóban, így tapasztalatot kell szereznem mind az autót, mind a versenyeket illetően, mivel nagyban különbözik az együlésesektől. A célom az, hogy a lehető leghamarabb a legjobbak között harcolhassak.
A fiatal francia is tisztában van a magyar szurkolók fanatikus rajongásával

- A magyar szurkolók rendkívül elhivatottak, a Zengő Motorsportnak pedig remek eredményei vannak a múltból. Érzel emiatt bármiféle nyomást?
- Tudom, hogy a magyar szurkolók nagyszerűek, és már nagyon várom, hogy találkozhassak velük. Jó hatással lesz rám ez a fajta nyomás, a legjobbamat adom majd mind a csapatért, mind a szurkolóinkért!
 
- Végezetül egy általánosabb kérdés. Hogy érzed: egy sikeres versenyző fiának lenni előny (mert például könnyebb szponzort találni), vagy hátrány (mondjuk a nagyobb elvárások miatt)?
- Mindkettő. Hogy őszinte legyek, mostanra megtanultam együtt élni az ilyen összehasonlítással. Persze mindig lesznek olyanok, akik azt mondják „azért van itt, mert ő valakinek a fia” vagy hasonló, és az elvárások is nagyobbak, mert „én a fia vagyok valakinek”, de ezek már nem okoznak problémát. A munkámra fókuszálok, a többi dolog nem fontos. Ugyanakkor előnyt is jelent az apám, ugyanis sok embert ismer a motorsport világában, és sok tanácsot ad nekem.

Fotók: Aurélien Panis facebook; Zengő Motorsport
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: